ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

ΑΡΧΗ (ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ) ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ

nea_dimokratia_arxigoi

Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα έθεσε για πρώτη υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ, το ισχυρότερο επιχείρημα των αντιπάλων του εναντίον του ήταν ότι δεν διέθετε διοικητική εμπειρία. «Δείτε με ποιο τρόπο ηγούμαι της καμπάνιας μου για να αξιολογήσετε τις ηγετικές μου ικανότητες», είπε σε όσους τον αμφισβήτησαν. Η υποδειγματική καμπάνια, που έτρεξε του έδωσε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και εν συνεχεία την Προεδρία.
Στην Ελλάδα οι προεκλογικές εκστρατείες πολύ απέχουν από αυτές των ΗΠΑ, ίσως για αυτό μεγαλύτερη σημασία έχει η αντίδραση ενός υποψηφίου υπό συνθήκες κρίσης.
Ας πάμε να δούμε εν συντομία πως έτρεξαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες μέχρι την 22α Νοεμβρίου, που είχε προγραμματιστεί ο πρώτος γύρος της εκλογής οι τέσσερις υποψήφιοι Πρόεδροι:
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Άδωνις μπήκε τρέχοντας, ενώ ο Τζιτζικώστας ολοκλήρωσε τρέχοντας. Στην περίπτωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του μέσω facebook, την παράσταση έκλεψαν τα σποτάκια των τελευταίων ημερών, τα οποία προκάλεσαν έντονη κριτική, καθώς αποτέλεσαν γκρίζα διαφήμιση εναντίον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αντίθετα, ο Γεωργιάδης μπήκε τρέχοντας στα γραφεία της Συγγρού και αυτή η εικόνα είναι, που έχει μείνει από αυτόν στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως μαζί με την επίθεση του, στον άλλοτε φίλο του Μάκη Βορίδη, όταν ο δεύτερος τάχθηκε υπέρ του Τζιτζικώστα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που δήλωσε παρών, την ίδια ημέρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την έναρξη της διαδοχής. Κατά κοινή ομολογία έχει τρέξει την πιο άρτια προεκλογική εκστρατεία με τις περισσότερες εμφανίσεις σε Μέσα και με τις περισσότερες ομιλίες ανά την Ελλάδα, ενώ το κεντρικό του σλόγκαν «από την αρχή» είναι αναγνωρίσιμο σε όλους. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έτρεξε την καμπάνια του, μάλλον …περπάτησε και μάλιστα με τα χέρια στις τσέπες, κάνοντας λίγες περιοδείες και καμία τηλεοπτική συνέντευξη. Ίσως για αυτό το highlight της εκστρατείας του, ήταν η «γαλλική» είσοδός του στην ΚΕΦΕ.
Και ας καταλήξουμε στο πως λειτουργούν σε κατάσταση κρίσης, και ποια θα μπορούσε να είναι σπουδαιότερη κρίση από την αναβολή των ίδιων των εκλογών;
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μια μέρα πριν, εμφανιζόταν να λέει γελώντας στους υποστηρικτές του «δεν γίνονται εκλογές, αύριο» και την Κυριακή το πρωί μετέβη στο Περιστέρι, προφανώς πιστεύοντας, ότι εκεί θα βρει τους περισσότερους ταλαιπωρημένους Νεοδημοκράτες για να εκφράσει την οργή του, να ζητήσει παραιτήσεις και να βγάλει τον εαυτό του έξω από το κάδρο των ευθυνών.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τη Θεσσαλονίκη, ζήτησε την παραίτηση όλων, δηλαδή του μεταβατικού προέδρου, του προέδρου της ΚΕΦΕ, καθώς και όλων των μελών της, ενώ ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων. Με αυτό τον τρόπο έδειξε να αγνοεί τα όργανα του κόμματος και τις συνέπειες που θα είχαν οι παραιτήσεις όλων.
Η πιο ενδιαφέρουσα αντίδραση ήταν, όμως, αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Φρόντισε να είναι στη Κρήτη, προφανώς για να μην χρεωθεί το φιάσκο ως μεταβατικός Πρόεδρος. Δεν μίλησε όλη την ημέρα, καθώς έτσι εξέφραζε τη λύπη του και εμφανίστηκε την επόμενη ημέρα για να διαμαρτυρηθεί που δεν έγινε κατανοητή η σιωπή του. Εν συνεχεία δεν έγιναν κατανοητά, ούτε τα λεγόμενά του και χρειάστηκε μία μέρα ακόμη για να αποχωρήσει από τη θέση του μεταβατικού Προέδρου, αφού ενέπλεξε τουλάχιστον 15 άτομα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έντεκα ημέρες πριν την εκλογή έστειλε επιστολή στον μεταβατικό Πρόεδρο προειδοποιώντας για την επερχόμενη καταστροφή. Το πρωί της Κυριακής δήλωσε ότι: «Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους» και ζήτησε:
• Άμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
• Άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μειμαράκη
• Αντικατάσταση του Προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου
• Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό
• Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος.
Αν αντικαταστήσουμε το όνομα «Μαριέττα Γιαννάκου» με το όνομα «Γιάννης Πλακιωτάκης», θα αντιληφθούμε ότι έγιναν ακριβώς όσα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι, γιατί τα επέβαλε, αλλά γιατί αυτή ήταν η σωστή σειρά για να εκτονωθεί η κρίση.
Τη στιγμή λοιπόν που ο Απόστολος Τζιτζικώστας τρέχει σε διάδρομο δεξιό, για όποιον καταλαβαίνει από Στίβο, ο Άδωνις Γεωργιάδης κινεί περισσότερο τα χέρια από τα πόδια του και ενώ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δίνει την αίσθηση του δρομέα που θέλει να κερδίσει χωρίς να ιδρώσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι είναι εξαιρετικός δρομέας μεσαίων αποστάσεων, μένει να πείσει ότι είναι καλός και στους αγώνες αντοχής.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι «Σύμβουλος Στρατηγικής και
Επικοινωνίας»