ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

kentro-e1437315203341

Η Νέα Δημοκρατία, ιστορικά, στην πραγματικότητα είναι το «γέννημα» της επιτυχούς αντιμετώπισης μιας εθνικής κρίσης και της αποτελεσματικής έκβασης μιας πολιτικής ρήξης που διεξήλθε και αποτόλμησε αντιστοίχως ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1974. Η πρώτη αφορά στην αποσόβηση μιας διαγραφόμενης μείζονος εθνικής καταστροφής μετά τον Κυπριακό όλεθρο που είχε προκαλέσει η άφρων πολιτική του δικτατορικού καθεστώτος, καθώς και στην αποτροπή ενός επαπειλούμενου εθνοκτόνου εμφύλιου σπαραγμού με την αριστοτεχνική μετάβαση από την απολυταρχική τυραννίδα στους ελεύθερους θεσμούς. Η δεύτερη αναφέρεται στη συνειδητή πρωτοβουλία ρήξης με τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος που ανέλαβε, αίροντας το ιστορικό χάσμα της Δεξιάς και του Κέντρου και δημιουργώντας μια νέα Κεντρο-Δεξιά παράταξη, αλλά και απομακρύνοντας και απομονώνοντας από αυτήν την παράταξη την ακροδεξιά, που είχε ήδη απονομιμοποιηθεί με την ταύτισή της με τη χούντα.

Τα δυο αυτά επιτεύγματα προσδιόρισαν τα χαρακτηριστικά και διαμόρφωσαν τα όρια της μεταδικτατορικής Κεντρο-Δεξιάς. Της προσέδωσαν την ηθική νομιμοποίηση και το πολιτικό εύρος που της επέτρεψαν ν’ αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες τους πολιτικού συστήματος και ν’ αποτελέσει έναν από τους κατ’ εξοχήν πόλους πλειοψηφικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Χάρη σε αυτά η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να αποκαταστήσει την

Δημοκρατία, να κάνει πράξη την οργανική ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, να συμβάλει στην κοινωνική πρόοδο. Και όλα αυτά, μάλιστα, σε ένα «δηλητηριασμένο» από τον αριστερόστροφο λαϊκισμό πολιτικό περιβάλλον, που κυριάρχησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολίτευσης και του οποίου τις σωρευτικά καταστροφικές επιπτώσεις βιώνουμε σήμερα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια της κρίσης η Νέα Δημοκρατία εξ αιτίας ιδιοτελών αποφάσεων και αψήφιστων επιλογών της προηγούμενης ηγετικής της ομάδας, έδειξε να αποκλίνει από τις βασικές γραμμές της μεταπολιτευτικής πορείας της και να στρέφεται προς άλλες κατευθύνσεις. Να υιοθετεί πολιτικές, που την αποσυνέδεαν από τη λαϊκή-κοινωνική παράδοσή της, να «λοξοδρομεί» συρρικνωνόμενη προς όλο πιο «δεξιές» θέσεις, να εγκαταλείπει παραδοσιακές κοινωνικές συμμαχίες της. Αποτέλεσμα αυτής της μετάλλαξης υπήρξε να απολέσει τα βασικά πολιτικά της χαρακτηριστικά και να δει, μοιραία, να μειώνεται η εκλογική της απήχηση. Μπροστά σε αυτή την αρνητική καινούργια πραγματικότητα, η νέα πρόκληση για την Κεντρο-Δεξιά για να κάνει και αυτή την κρίση ευκαιρία, είναι να τολμήσει τη ρήξη με αποστεωμένες δομές και απόψεις που την καθηλώνουν σε μειοψηφικές κοινωνικές αναφορές και να βρει το δρόμο που θα της επιτρέψει να αποκαταστήσει την επικοινωνία και τη σχέση εμπιστοσύνης με εκείνα τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τα οποία έχει αποσυνδεθεί.

Και να διαμορφώσει την κατάλληλη «γλώσσα», που θα της δώσει τη δυνατότητα να εκφράσει το αναγκαίο ελπιδοφόρο νέο όραμα για ένα νέο ξεκίνημα της Ελληνικής κοινωνίας προς το αύριο. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει ενώπιόν της η νέα ηγεσία που θα αναδειχθεί από τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές. Αλλιώς, κατά την έκφραση του Θουκυδίδη «ουδέν έστι ότι ουκ απώλετο». Όχι μόνο για την Κεντρο-Δεξιά, αλλά, φευ και για τη χώρα …

Σχετικά με τον αρθρογράφο

ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΤΑΚΗΣ

ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΤΑΚΗΣ

Ο Τάκης Μαχαίρας είναι Πολιτικός Επιστήμονας -Σύμβουλος Πολιτικής & Επικοινωνιακής Στρατηγικής