ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

europaiki-enosi-ee-simaies

Διαδικασία επί παραβάσει του ευρωπαϊκού δικαίου κατά των χωρών που δεν εφαρμόζουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία ενδέχεται να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη τη μηνιαία έκθεση της Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Μαΐου η Επιτροπή καλούσε τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν μια σειρά από συστάσεις πριν από την επόμενη έκθεση, του Ιουνίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι Ουγγαρία, Πολωνία και Αυστρία είναι τα μόνα κράτη μέλη που δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μία μετεγκατάσταση, αν και η Αυστρία έχει δεσμευτεί επισήμως να μετεγκαταστήσει 50 άτομα από την Ιταλία, ενώ η Τσεχία δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούσε η Επιτροπή, ότι θα «προσδιορίσει στην επόμενη έκθεσή της τον Ιούνιο τη θέση της σχετικά με τη χρήση των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες και ιδίως σχετικά με την κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει».

Ερωτηθείς πότε η Επιτροπή σκοπεύει να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Der Spiegel ότι η Κομισιόν θα επιληφθεί του εν λόγω ζητήματος «αυτήν την εβδομάδα». Τέλος, ανακοίνωσε πως το επόμενο πακέτο με τις διαδικασίες επί παραβάσει θα δημοσιευθεί την Τετάρτη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά με τον αρθρογράφο

NEW REPUBLIC

NEW REPUBLIC