ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

arkas-profitis

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 – Το ομολογώ. Έκανα άσχημες σκέψεις για τον προφήτη του Αρκά και τον τρόπο που τοποθετείται απέναντι στον λαό του. Και αυτό γιατί οι φαρμακερές απαντήσεις που δίνει στους πολίτες, μου θύμισαν έντονα μια συγκεκριμένη μερίδα χρηστών του facebook.
Είναι εκείνοι οι συμπολίτες μας, που τα τελευταία χρόνια εκφράζονται με αυστηρότητα και συχνά με ειρωνεία απέναντι στον «σοφότερο λαό του κόσμου». Όλοι έχουμε κάποιους φίλους, που τοποθετούνται απέναντι στον λαό που περιφρονεί τις σοβαρές πολιτικές κινήσεις και ψηφίζει τους λαϊκιστές και τους ψεύτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Εξ ου και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτών των συμπολιτών μας είναι ο ελιτισμός. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Κάποιοι εξ αυτών μετείχαν σε πολιτικά κόμματα κεντροαριστερά ή φιλελεύθερα και στην πορεία απογοητεύτηκαν, είτε από την πορεία αυτών των κινήσεων ή από την προσωπική τους εξέλιξη μέσα σε αυτά τα κόμματα. Σήμερα, τοποθετούν τον εαυτό τους έξω από το κομματικό σύστημα. Μάλιστα είναι πιο αυστηροί με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, παρά με τους κυβερνητικούς. Είτε γιατί αυτά που λένε, δεν τα έκαναν όταν ήταν στην Κυβέρνηση ή επειδή είναι πολύ απλοϊκά διατυπωμένα, ή γιατί δεν είναι αρκετά πρωτότυπα. Και πιο συχνά,επειδή αυτά που λένε συνιστούν φθηνό λαϊκισμό.
Διαβάζουμε λοιπόν σε φαρμακερές αναρτήσεις, ότι λαϊκισμός είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, λαϊκισμός είναι και να πίνεις εσπρέσο στο Κολωνάκι. Ταυτόχρονα λαϊκισμός είναι να εξαγγέλλεις απολύσεις αλλά και να μην εξαγγέλλεις. Και σίγουρα είσαι λαϊκιστής όταν δεν μιλάς κατά του λαϊκισμού, όταν δεν επιτίθεσαι στον λαό, στους δημοσίους υπαλλήλους, στην εκκλησία ή στον φοιτητικό συνδικαλισμό, που εκπροσωπούν το απόλυτο κακό, σε αυτές τις αναρτήσεις του facebook.
Όταν όμως τα πάντα βαφτίζονται «λαϊκισμός», καταλήγουμε στην ουσιαστική κατάργηση του πολιτικού ανταγωνισμού και της αντιπαράθεσης πολιτικών προγραμμάτων, καθώς όλο και κάποιος θα ευνοείται από τις προτάσεις, που αυτά συμπεριλαμβάνουν. Μα μήπως το αίτημα είναι τελικά να εκλείψει ο πολιτικός ανταγωνισμός; Πιθανώς, αν κρίνει κανείς, από την επωδό πολλών αναρτήσεων «δεν υπάρχει σωσμός. Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος». Πως μεταφράζεται αυτό; Μήπως ότι οι εκλογείς πρέπει να είναι αιωνίως στον γύψο των μνημονίων γιατί αν αφεθούν ελεύθεροι θα ξεφύγουν οι δημόσιες δαπάνες;
Το να καυτηριάζεις τα χαρακτηριστικά του Έλληνα και να θεωρείς ότι δεν μπορεί να αλλάξει δεν σε διαφοροποιεί πολύ από αυτούς που μιλούν για το υπέρτερο ελληνικό DNA. Είναι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος. Όπως και να θεωρείς τις επιλογές του εκλογικού σώματος εκ προοιμίου λανθασμένες επειδή τις έκανε ένας λαός που δεν πέρασε Διαφωτισμό, που έζησε 400 χρόνια Τουρκοκρατία, ο οποίος δεν μορφώνεται, δεν διαβάζει, δεν πληροφορείται σωστά και έχει λάθος νοοτροπία. Αυτό που λησμονούν οι «καυτηριάζοντες» είναι, ότι τον λαό δεν μπορείς να τον καταργήσεις. Σε μια Δημοκρατία μπορείς μόνο να τον πείσεις ότι η δική σου πρόταση είναι η σωστή.
Έκανα άσχημες σκέψεις για τον προφήτη του Αρκά, που μιλά απαξιωτικά για τους εκλογείς. Τον παρεξήγησα όμως. Ο προφήτης συνεχίζει να μιλάει μαζί τους, απαντά σε αυτά που τον ρωτούν και δεν τους εγκαταλείπει. Το ίδιο και ο δημιουργός του, που παρά την κριτική που δέχεται, συνεχίζει να εμπνέεται και να σκιτσάρει. Αντιθέτως, οι ελιτιστές του facebook, που σίγουρα έχουν το ίδιο ταλέντο και έχουν πάψει να συνομιλούν από καιρό με την κοινωνία. Έχουν μπλοκάρει, όσους διαφωνούν μαζί τους, συχνά και όσους μάχονται για να αλλάξουν τα πράγματα. Κλεισμένοι σε ένα δικό τους κόσμο, περιμένουν να έρθει η καταστροφή, ώστε να δικαιωθούν ως άλλοι προφήτες.
Γιατί ασχολήθηκα μαζί τους; μα γιατί αυτή η τάση συχνά παρασύρει τους πολιτικούς, όπως βλέπω να συμβαίνει στον β’ γύρο των προεδρικών της Γαλλίας, όπως έγινε με τη Χίλαρι Κλίντον που αποκάλεσε αξιοθρήνητους τους μισούς οπαδούς του Τραμπ ή με ελληνικό κόμμα που έτρεξε πρόσφατα σποτάκια με καρικατούρες ψηφοφόρων, ξεχνώντας βέβαια αυτή του ελιτιστή. Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ουδείς προφήτης στον τόπο του. Την πολιτική δεν την ασκούν οι προφήτες, γι’ αυτό χρειάζονται η πολιτική και οι πολιτικοί που δεν διχάζουν, αλλά προσπαθούν να συνθέσουν.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι «Σύμβουλος Στρατηγικής και
Επικοινωνίας»