ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ «ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ» ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

800x-1

14/03/2019

Leonid Bershidsky

Η Βρετανία ετοιμάζεται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit – ή τουλάχιστον να πειραματιστεί με ένα μονομερές ελεύθερο εμπόριο σε μία κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί από τότε που η κατάργηση των γεωργικών δασμών το 1846 άλλαξε τον ρουν της ιστορίας.

Αλλά στον σύγχρονο κόσμο, οι δασμοί δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο προσπαθούν να μας πείσουν οι οπαδοί τους, όπως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Άλλα εμπόδια, όπως οι κανονισμοί, είναι πιθανό να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στο εμπόριο και να προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης – το προσωρινό, βέβαια, όπως  μας διαβεβαιώνουν οι υπουργοί – είναι να επιτρέψει στο 87% των συνολικών εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει απαλλαγμένο από δασμούς, έναντι περίπου 80% σήμερα. Οι φόροι θα ισχύουν μόνο για το κρέας, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, οχήματα (αλλά όχι ανταλλακτικά αυτοκινήτων) και μια μικρή γκάμα άλλων αγαθών. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τελωνειακοί έλεγχοι στα, αδιαπέραστα να πούμε, σύνορα με την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πρόθυμο να επιτρέψει μονομερώς την εισαγωγή όλων των αγαθών χωρίς δασμούς, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτό συμβαδίζει με τις συμβουλές που έλαβε η κυβέρνηση από τους οικονομολόγους που υποστηρίζουν το Brexit. Εκτιμούν ότι το μονομερές ελεύθερο εμπόριο θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές και θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν περισσότερο, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους. Προτού η Βρετανία καταργήσει τους προστατευτικούς Νόμους του Καλαμποκιού, διατυπώθηκε ένα παρόμοιο επιχείρημα: Οι φτηνές εισαγωγές σιτηρών θα οδηγούσαν σε μείωση των τιμών του ψωμιού, θα επέτρεπαν στους βιομηχάνους να μειώσουν τους μισθούς και θα βοηθούσαν τη βιομηχανία να αναπτυχθεί.

Είναι πολιτικά αδύνατο να υποστηρίξει κανείς αυτή την υπόθεση σήμερα, αλλά ένα παρόμοιο επιχείρημα μπορεί να υποστηριχθεί με άλλη διατύπωση, για μια ώθηση στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα αντισταθμίσει τους δασμούς που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές εξαγωγές.

Όλα λειτούργησαν περίφημα τον 19ο αιώνα, συμβάλλοντας στη μετατροπή της Βρετανίας από μια γεωργική σε μια βιομηχανική δύναμη. Αλλά το πρόβλημα της Βρετανίας μετά το Brexit δεν θα είναι η απώλεια της ουσιαστικής προστασίας από δασμούς που απορρέει από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το ζήτημα, όπως πολύ σωστά υποστηρίζουν όσοι συναλλάσσονται ελεύθερα, είναι τόσο κατάρα όσο κι ευλογία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελοχεύει στο να παραμένει η χώρα εκτός των ευρωπαϊκών αγορών με όλους τους τρόπους που εφαρμόζονται στους ξένους ή ακόμη και σε ορισμένα από τα νεότερα μέλη του μπλοκ.

Σε πρόσφατη έρευνά του, ο Erdal Yalcin από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Κονστάντς της Γερμανίας και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι τα μη δασμολογικά εμπόδια όπως οι έλεγχοι των εισαγωγών, οι επιδοτήσεις, οι πολιτικές δημοσίων συμβάσεων και τα υγειονομικά πρότυπα θα μπορούσαν να μειώσουν τις εισαγωγές των επηρεαζόμενων προϊόντων μέχρι 12%. Αυτό δεν αγγίζει την κλίμακα της μείωσης κατά 50% των εισαγωγών των γερμανικών αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ που αναμένουν οι οικονομολόγοι εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς- αλλά είναι μια σημαντική μείωση.

Οι χαλαροί έλεγχοι στις εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου θα μείωναν ένα δυνητικά δαπανηρό μη εμπορικό εμπόδιο: τους ελέγχους στα σύνορα, με τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εξαγωγές της Βρετανίας προς την ΕΕ θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν αυτό το εμπόδιο, καθώς το μπλοκ δεν δεσμεύεται να καταργήσει τους τελωνειακούς ελέγχους.

Ωστόσο, κανένας οικονομολόγος δεν έχει σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κανονιστικά εμπόδια από την πλευρά της ΕΕ θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις της Βρετανίας που προσπαθούν να κάνουν εμπόριο με την Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοια εμπόδια είναι πολυάριθμα και διαφέρουν μεταξύ των χωρών.

Το Polish Economic Institute, ένα think tank που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση για τον προστατευτισμό στο εσωτερικό της ΕΕ. Υποστηρίζει ότι τα «παλιά» μέλη του μπλοκ συχνά δημιουργούν διοικητικούς φραγμούς στους ξένους αντιπάλους. Επίσης, προστατεύουν τις δικές τους επιχειρήσεις με επιδοτήσεις, ακόμη και παραβιάζοντας τους κανόνες της κοινής αγοράς. Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον των μακρόχρονων μελών της ΕΕ τείνουν να «τραβάνε” πολύ περισσότερο σε σχέση με τα πιο πρόσφατα μέλη. Ομοίως, η ΕΕ διατάσσει πιο συχνά τα νεότερα και με λιγότερη επιρροή μέλη της να επιστρέφουν τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις απ’ ό,τι τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μέλη.

Με όλα όσα συμβαίνουν μέσα στην υποτιθέμενη ελεύθερη και ενιαία αγορά της ΕΕ, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια εμπόδια θα ξεπεταχτούν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει ξένο. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα είναι περισσότερο από ευτυχείς να απομακρύνουν τις επιχειρήσεις της Βρετανίας από τις αγορές τους μετά το Brexit.

Ομοίως, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των μη δασμολογικών φραγμών με βάση εκείνους που υπάρχουν ήδη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ ως σημείο αναφοράς. Η Βρετανία θα είναι σε πολύ λιγότερο ισχυρή διαπραγματευτική θέση από τις ΗΠΑ όταν προσπαθήσει να υπογράψει οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία.

Για τους οπαδούς του Brexit, μεγάλο μέρος της τρέχουσας δοκιμασίας είναι η αναβίωση της ένδοξης ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πειρασμός να επιστρέψει η χώρα στις ημέρες της κατάργησης των νόμων για το καλαμπόκι είναι ισχυρός. Ο κόσμος, ωστόσο, έχει αλλάξει πάρα πολύ για να είναι δυνατόν τέτοια ταξίδια στο χρόνο να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πραγματικής ζωής. Η πραγματικότητα του να βρίσκεται μία χώρα εκτός της ΕΕ, εξαρτώμενη από αυτήν και χωρίς να έχει κανένα λόγο στους κανόνες της, δεν έχει ακόμη περάσει από το μυαλό των Βρετανών. Αλλά εντάξει! Θα υπάρχει γαλλική, γερμανική και δανέζικη μαρμελάδα χωρίς δασμούς για να γλυκαθούν μέχρι να ξεκινήσουν οι πραγματικά οδυνηρές εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

 Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στo Capital.gr

Σχετικά με τον αρθρογράφο

NEW REPUBLIC

NEW REPUBLIC