ΠΟΛΙΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

festibal-kannon

Μετά την «Περιφρόνηση» του Ζαν Λικ Γκοντάρ και τα πορτραίτα των Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μέριλιν Μονρό, Τζόαν Γούντγουορντ και Πολ Νιούμαν, η θρυλική Κλαούντια Καρντινάλε είναι το πρόσωπο της φετινής αφίσας της διοργάνωσης.
Η Ιταλίδα ηθοποιός που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις Κάννες το 1961 με δυο ταινίες στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα («Girl With A Suitcase», «La Viaccia»), με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό, επέστρεψε το 1963 με τον «Γατόπαρδο» του Λουκίνο Βισκόντι και το «8 1/2» του Φεντερίκο Φελίνι, ενώ συμμετείχε και με άλλες ταινίες όπως «Fitzcarraldo» του Βέρνερ Χέρτσογκ, «Henry IV» του Μάρκο Μπελόκιο κ.ά..
Το Φεστιβάλ, στην επίσημη ανακοίνωσή του, για την αφίσα αναφέρει: «Χορεύει, γελάει, ζει! Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνοψίσουμε το επόμενο Φεστιβάλ πέρα από την Κλαούντια Καρντινάλε, την εικόνα μιας περιπετειώδους ηθοποιού, ανεξάρτητης γυναίκας και κοινωνικής ακτιβίστριας;».
Η 79χρονη Καρντινάλε δήλωσε: «είναι τιμή μου και δηλώνω περήφανη που θα φέρω τη σημαία του 70ου Φεστιβάλ Καννών…Είναι η εικόνα που έχω η ίδια για το Φεστιβάλ, ενός γεγονότος που φωτίζει τα πάντα τριγύρω του. Αυτός ο χορός στις στέγες της Ρώμης το 1959. Κανείς δεν θυμάται το όνομα του φωτογράφου…Το έχω ξεχάσει. Αλλά αυτή η φωτογραφία θυμίζει την καταγωγή μου και μια εποχή που ούτε κατά διάνοια δεν ονειρευόμουν πως θα ανέβω τα σκαλοπάτια της πιο διάσημης αίθουσας του κόσμου. Καλή επέτειο!».
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 17 – 28 Μαΐου, ενώ ο Πέδρο Αλμοδόβαρ θα είναι ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά με τον αρθρογράφο

NEW REPUBLIC

NEW REPUBLIC