11

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

1.Πιστεύουμε στην Ελλάδα που δημιουργεί, παράγει και προοδεύει. Σε μια Ελλάδα που πιστεύει στον εαυτό της και διεκδικεί το μέλλον που της αξίζει.

2.Κοιτάμε μπροστά. Η ανάπτυξη και η πρόοδος της Ελλάδας συναρτάται με τη διασύνδεση της πατρίδας μας με το κύμα καινοτομίας που κινεί τον σύγχρονο κόσμο. Δεν μας αξίζει να ζούμε άλλο σε μία χώρα που ζει στην σκιά του παρελθόντος της.

3.Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια αξιών και θεσμών και τον δημόσιο πολιτισμό της. Σε μια ένωση δημοκρατικών πολιτειών με την δική τους εθνική ταυτότητα. Που συμπορεύονται με αξιώσεις ελευθερίας και δημοκρατίας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

4.Επιδιώκουμε ένα αποτελεσματικό κράτος. Το κράτος που τρέχει με τους δικούς μας ρυθμούς. Με τους ρυθμούς της κοινωνίας, με τον τρόπο που εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε όλοι κάθε μέρα. Ένα κράτος που δαπανά τα λιγότερα παράγοντας τις καλύτερες υπηρεσίες. Ένα κράτος που υπηρετεί και δεν καταδυναστεύει τους πολίτες.

5.Επιδιώκουμε την «παραγωγική δημοκρατία». Τη δημοκρατία και τους θεσμούς που εγγυώνται ότι η διακυβέρνηση της πατρίδας μας θα παράγει αποτέλεσμα, χρήσιμες υπηρεσίες και βιώσιμη πολιτική. Τη δημοκρατία και τους θεσμούς που προσθέτουν και δεν αφαιρούν από την αναπτυξιακή διαδικασία.

6.Επιδιώκουμε τη δημιουργία εθνικού πλούτου. Από την ανάπτυξη της οικονομίας μας εξαρτώνται οι θέσεις εργασίας που ονειρευόμαστε, τα εισοδήματα που χρειαζόμαστε, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που αξίζουν στις θυσίες όλων μας.

7.Πιστεύουμε στο επιχειρείν. Η επιχειρηματικότητα σε μια ανοικτή πλουραλιστική κοινωνία συμβάλλει στην παραγωγή. Από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαρτάται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή της Ελλάδας.

8. Να αναμετρηθούμε τώρα με τα μεγάλα ζητήματα του κοινωνικού κράτους. Στην υγεία, την παιδεία, το ασφαλιστικό. Τα βασικά κοινωνικά αγαθά δεν ανήκουν μόνο στους σημερινούς πολίτες της πατρίδας μας. Ανήκουν και στις επόμενες γενιές. Χρειαζόμαστε τώρα βιώσιμη και εθνική στρατηγική για το κοινωνικό κράτος της εποχής μας.

9.Επιδιώκουμε τη ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το πρόβλημα της παιδείας ούτε αντιμετωπίζεται ούτε
εξαντλείται με μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας παντού. Χρειάζεται μια επανάσταση αξιοκρατίας για την ανανέωση και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας. Γιατί η Παιδεία αποτελεί εγγύηση των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής κινητικότητας. Διαμορφώνει χαρακτήρες και προετοιμάζει τους νέους μας να γίνουν πολίτες της Ευρώπης και του Κόσμου.

10.Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα από τη φθορά. Διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τις πρώτες ύλες, τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, τον πολιτισμό για να πετύχουμε ένα «αναπτυξιακό θαύμα». Αρκεί να αφήσουμε πίσω μας το παλιό και να ατενίσουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον.