ΠΟΛΙΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ON STAGE» – ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΙΧ

1

Από την επόμενη εβδομάδα ανεβαίνει στο θέατρο Μεταξουργείο το έργο «Γράμμα μίας άγνωστης», του αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ. Η Άννα Βαγενά υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη θεατρική προσαρμογή της σχετικά άγνωστης στο ευρύ αναγνωστικό και θεατρικό κοινό επιστολικής νουβέλας του Τσβάιχ. Τον μονόλογο ερμηνεύει η ηθοποιός Κατερίνα Θεοχάρη, την οποία έχουμε ξαναδεί στο θέατρο Μεταξουργείο, συγκεκριμένα στις παραστάσεις «Φθινοπωρινή Σονάτα», «Φιλουμένα Μαρτουράνο» και «Σχέσεις Στοργής».
Ο Στέφαν Τσβάιχ γεννήθηκε στην Αυστρία το 1881. Ασχολήθηκε με διάφορα λογοτεχνικά είδη, αλλά έγινε γνωστός από τις νουβέλες του – με γνωστότερη ίσως τη «Σκακιστική νουβέλα», η οποία επίσης μεταφέρθηκε πρόσφατα σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Στο παρόν έργο εξιστορείται ο έρωτας μιας έφηβης για έναν νέο πετυχημένο συγγραφέα. Πρόκειται για το γράμμα μιας ερωτευμένης γυναίκας στο αντικείμενο του πόθου της, σε έναν άνδρα που ουδέποτε την αναγνώρισε. Τρεις φορές τους έφερε κοντά η μοίρα και κάθε φορά ο γοητευτικός άντρας τη δεχόταν στη ζωή του και την περιέβαλλε με το στιγμιαίο, επιπόλαιο πάθος – για να την ξεχάσει στη συνέχεια οριστικά. Θα προλάβει άραγε να επανορθώσει όταν πάρει στα χέρια του το γράμμα της;
Η εξαιρετική γραφή του Τσβάιχ καταλήγει να απενοχοποιήσει μια εμμονή κάτω από το πέπλο του έρωτα και να την μετατρέψει σε μια από τις πιο τραγικές ερωτικές ιστορίες που έχουν ειπωθεί στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα και μια παράσταση που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

ΜΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Η Μαρία Μαντή σπούδασε Ιστορία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, όπως και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Γερμανικής Λογοτεχνίας.
Εργάζεται ως σεναριογράφος, script editor και μεταφράστρια.