ΠΟΛΙΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ON STAGE» – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2017

festival

Με την επανάληψη της παράστασης «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ, ξεκινά στις 30 Ιουνίου το πρόγραμμα του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου και περιλαμβάνει ακόμα τις παραστάσεις «Οιδίποδας επί Κολωνό», «Βάκχες», «Άλκηστη», «Μήδεια», «Πέρσες», «Ειρήνη» – σε μία διασκευή όπου θα πρωταγωνιστήσει ο Τζίμης Πανούσης. Νέοι σκηνοθέτες επί το πλείστον, ανεβάζουν παραστάσεις με δοκιμασμένους ηθοποιούς, όπως Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Μαρία Κίτσου, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννη Φέρτη κ.α. Πιο συγκεκριμένα, το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις αρχαίου δράματος:
Τσέζαρις Γκραουζίνις – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Επτά επί Θήβας του Αισχύλου
Κεντρικός ήρωας της τραγωδίας είναι ο γιος του Οιδίποδα, ο Ετεοκλής. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση σε μια μάχη καταδικασμένη, χωρίς πραγματικό νικητή. Από τις μεγάλες επιτυχίες του περυσινού προγράμματος της Επιδαύρου, οι Επτά επί Θήβας επαναλαμβάνονται και φέτος. Παίζουν οι Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη) κ.α.(30 Ιουνίου -1 Ιουλίου)

Σταύρος Τσακίρης Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
Στην τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή, ο Οιδίπους φτάνει στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας φιλοξενία. Χρειάζεται έναν τόπο ν’ αναπαυθεί, καθώς διαισθάνεται το τέλος να πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του η κόρη-αδελφή του Αντιγόνη. Σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που υιοθετεί εδώ τη φόρμα του αφηγηματικού θεάτρου, ο θίασος εξιστορεί στους θεατές αυτή την ιστορία-«παραβολή», σ’ έναν άδειο χώρο, με ελάχιστα αντικείμενα. Παίζουν οι Δημήτρης Λιγνάδης (Ξένος), Κώστας Καζάκος (Οιδίπους), Κόρα Καρβούνη (Αντιγόνη), Τζένυ Κόλλια (Ισμήνη), Γιάννος Περλέγκας (Θησέας), Δημήτρης Ήμελλος (Κρέων), Δημήτρης Λάλος (Πολυνείκης). (7 – 8 Ιουλίου)

Έκτορας Λυγίζος – ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας Βάκχες του Ευριπίδη
Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει το άστυ απέναντι σε μια θρησκεία που εξισώνει τους πάντεςσε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού. Παίζουν οι Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου. (14 – 15 Ιουλίου)

Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης – Εθνικό Θέατρο Ειρήνη του Αριστοφάνη
Μια μουσική παράσταση σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργού και σε λιμπρέτα του νέου συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ τον ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης. Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Γιώργου Πέτρου, συνοδεύει ζωντανά την παράσταση στην Επίδαυρο. Παίζουν οι Τζίμης Πανούσης (Τρυγαίος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Ερμής), Ειρήνη Καράγιαννη (Ειρήνη), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πόλεμος) κ.α. (21- 22 Ιουλίου)

Κατερίνα Ευαγγελάτου – Εθνικό Θέατρο Άλκηστη του Ευριπίδη
Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη, αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Έργο που φέρει επί σκηνής τον θρίαμβο επί του θανάτου, η Άλκηστη, το πρώτο από τα σωζόμενα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων. Το έργο θέτει επί τάπητος τολμηρά ερωτήματα: Πώς αποδεικνύεται η αγάπη; Μέχρι πού φτάνει η αφοσίωση; Ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, και για ποιον λόγο; Παίζουν οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ηρακλής), Μαρία Κίτσου (Άλκηστη), Γιάννης Φέρτης (Φέρης), Κώστας Βασαρδάνης (Απόλλων) κ.α. (28- 29 Ιουλίου)

Μαριάννα Κάλμπαρη – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: Μήδεια του Ευριπίδη
Μέσα από το έργο του Ευριπίδη, αλλά και κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (Σαπφώ, Πλάτων, Θεόφρα- στος κ.ά.), η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το σκοτάδι της άγριας πλευράς του έρωτα οδηγεί την ψυχή στο απόλυτο κακό. Παίζουν οι Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ κ.α. (4- 5 Αυγούστου)

Σχετικά με τον αρθρογράφο

ΜΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Η Μαρία Μαντή σπούδασε Ιστορία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, όπως και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Γερμανικής Λογοτεχνίας.
Εργάζεται ως σεναριογράφος, script editor και μεταφράστρια.