ΠΟΛΙΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ON STAGE» – SWEENEY TODD

Sweeney_Todd

Σκηνοθεσία Γιώργος Πέτρου

Το πασίγνωστο μουσικό θρίλερ “Sweeney Todd” που είδαμε στον κινηματογράφο με την υπογραφή του Tim Burton, ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Τη σκηνοθεσία, απόδοση και μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Γιώργος Πέτρου και τα σκηνικά ο Πάρις Μέξης. Τον ρόλο του Τζόνυ Ντεπ αναλαμβάνει ο Χάρης Ανδριανός και της Έλενας Μποναμ Κάρτερ η Νάντια Κοντογεώργη.

Ο Sweeney Todd πρωτοεμφανίστηκε σε μία ιστορία που εκδιδόταν σε μέρη, με τίτλο “Μια σειρά μαργαριτάρια: Ένα ρομάντζο”. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Todd, εκτός από τα μαλλιά, έκοβε και τα λαρύγγια των πελατών του και έπειτα ξεφορτωνόταν τα πτώματά τους μέσω μιας τσουλήθρας, στο κελάρι που βρισκόταν από κάτω. Εκεί, η συνεργός του στο έγκλημα και χήρα φουρνάρισσα Denny Lovett, τα τεμάχιζε και τα χρησιμοποιούσε ως γέμιση για τις διάσημες κρεατόπιτές της – που μετά πουλούσε σε ανυποψίαστους πελάτες. Η ιστορία του Sweeney Todd έγινε η έμπνευση για πολλά θεατρικά έργα και ταινίες. Το σχέδιο εκδίκησης του Todd κατά του δικαστή Turpin, που τώρα θεωρείται ουσιώδες στοιχείο στο θρύλο, παρουσίασε για πρώτη φορά το 1973 στο θεατρικό του έργο “Sweeney Todd” , ο Βρετανός συγγραφέας Christopher Bond. Το 1979 και έχοντας ως βάση το θεατρικό έργο του Bond, ο Stephen Sondheim έφερε την ιστορία του Sweeney Todd σε επαφή με ένα πιο πλατύ κοινό, παρουσιάζοντας το διάσημο θεατρικό μιούζικαλ Σουίνι Τοντ, ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ. Το μιούζικαλ αυτό απετέλεσε την βάση για την δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας από τον Tim Burton το 2007. Η μιούζικαλ εκδοχή της ιστορίας του δαιμονικού αντιήρωα κάνει την ελληνική πρεμιέρα της στις 25 και 26 Ιουνίου. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει στις 8 Μάιου.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

ΜΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Η Μαρία Μαντή σπούδασε Ιστορία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, όπως και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Γερμανικής Λογοτεχνίας.
Εργάζεται ως σεναριογράφος, script editor και μεταφράστρια.