ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

ΤΟ DNA ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ

mitsotakis

Η Νέα Δημοκρατία είναι τέκνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά κυρίως της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, πρωταγωνιστώντας σε όλη τη διάρκειά της, παρά την αμφισβήτηση που δέχεται. Ήδη από τις εκλογές του 1977, πολλοί έσπευσαν να προδικάσουν το τέλος της. Μάλιστα, το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου βιάστηκε μετά την εκλογή του να τη στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κι όμως, η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να επιστρέψει στην Κυβέρνηση το 1989, το 2004, το 2012 και να διαψεύσει όσους υποστήριξαν κατά καιρούς ότι «έκλεισε τον βιοϊστορικό της κύκλο» ή την αποκάλεσαν υποτιμητικά «φθαρμένο προϊόν».

Τί είναι όμως αυτό που έχει στο DNA της η Νέα Δημοκρατία, το οποίο την κάνει να «εξολοθρεύει» τους σχηματισμούς που αμφισβήτησαν την πρωτοκαθεδρία της στα δεξιά του πολιτικού φάσματος (ΕΠ, ΔΗΑΝΑ, ΠΟΛΑΝ, ΚΕΠ, ΔΗΣΥ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ) και να επανέρχεται μετά από επώδυνες ήττες;

Είναι η σταθερότητα και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, που υπηρετεί, αλλά ταυτόχρονα και η δυνατότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες της χώρας σε κάθε εποχή. Και αυτό γιατί κατορθώνει να επιλέγει τον κατάλληλο ηγέτη στην κάθε περίοδο, ώστε να την οδηγήσει σε δυναμικές επιστροφές. Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρχαν ποτέ δαχτυλίδια διαδοχής, υπήρχαν πάντα συγκρούσεις που, αναδείκνυαν νικητή το αουτσάιντερ της κούρσας, με την εξαίρεση Αβέρωφ και Έβερτ που ήταν φαβορί το 1981 και το 1993 αντιστοίχως.

Πέραν του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που θεμελίωσε την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο φιλελεύθερος πολιτικός, που αντιπαρατέθηκε στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ φθάνοντας το 47% και εν συνεχεία ως Πρωθυπουργός εφάρμοσε πρωτοποριακές πολιτικές. Αργότερα, ο Κώστας Καραμανλής σε μια εποχή που η πολιτική απαξιωνόταν, κατόρθωσε να ξανακεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Η αναμφισβήτητη προσωπική απήχησή του οδήγησε τη ΝΔ σε ποσοστά άνω του 40% σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και πρόσφατα, ο Αντώνης Σαμαράς παρότι δεν έφτασε σε υψηλή δημοτικότητα, ήταν ο Πρωθυπουργός που ηγήθηκε μιας κυβέρνησης συνεργασίας και πέτυχε να φέρει την πολυπόθητη σταθερότητα επί δυόμιση χρόνια.

Σήμερα, η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να επιλέξει τον νέο της Πρόεδρο, έναν ηγέτη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας, όπως έκαναν οι παραπάνω. Στην εποχή του διαδικτύου, των συμμαχιών στο εσωτερικό, της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης στο εξωτερικό, η Νέα Δημοκρατία αναζητά έναν ηγέτη που θα μπορέσει να απευθυνθεί στα νεανικά κοινά, προβάλλοντας τη διαχρονικές αξίες που φέρει το DNA της και συνέθεσαν μια μακρά παράδοση.

Αυτή η παράδοση λέει ότι στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί σχεδόν πάντα το αουτσάιντερ που εν συνεχεία φτάνει μέχρι την Πρωθυπουργία. Σήμερα, λοιπόν, η εκλογική βάση έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει αυτόν που μπορεί αν ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, τον επόμενο Πρωθυπουργό. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι «Σύμβουλος Στρατηγικής και
Επικοινωνίας»